Your Story Lab

Te-ai gândit vreodată cum s-ar putea lucra creativitatea? De unde ai putea începe?
Te invit la un curs în care vom pune bazele unei gândiri creative, esențială în orice demers artistic. Vom lucra astfel încât fiecare participant să își dezvolte niște instrumente artistice necesare. Vom porni de la ce avem cel mai la îndemână și vom învăța să găsim momentele din viața de zi cu zi care pot deveni ideea de bază a creației tale, indiferent că vrei să scrii un roman, un poem, o piesă de teatru, un scenariu de film, să pictezi, să fotografiezi.
“Hei, chestia asta zici că e dintr-un film!”
“Oau, ce tare, aș vrea să citesc o carte despre ce ți s-a întâmplat. De ce nu scrii?”
“Am atâtea de zis, nici nu știu cum să încep...”
O parte neglijată atunci când ne gândim la procesul artistic este chiar partea vitală și fără-de-care-nu-se-poate să pornim la drum. Poartă diferite nume, muză, inspirație, sau mai simplu, idee. Cum ajungem la Idee? Unde se ascunde, ce trebuie să facem să ajungem la ea? Cele mai multe produse artistice care ne plac au la bază o idee foarte bună. Și ne gândim “cum i-a venit artistului ideea, de unde s-a inspirat?”
De cele mai multe ori, artiștii se inspiră din viața lor, din viețile apropiaților sau, uneori, de la alți artiști - care și ei s-au inspirat probabil din viața lor sau din viețile apropiaților.
“Dar în viața mea nu se întâmplă nimic interesant!” Ești sigur? Cercetătorii britanici au descoperit că în viața oricui se întâmplă suficiente lucruri extraordinare cât să inspire un artist priceput să le vadă.
Vom încerca să vedem dacă inspirația e doar ceva exterior care îți este dat fără să poți face nimic în legătură cu asta, sau inspirația e un mod de gândire permanent, care se invață prin antrenament.
Orice ne poate inspira. Dar, din fericire, suntem diferiți și găsim inspirația în lucruri diferite, în etape diferite. Nu există o rețetă, dar există un mod de a vedea lucrurile care să scoată în evidență potențialul artistic al fiecarui moment.
Un mod de a gândi creativ, unic pentru fiecare individ, care se descoperă și se dezvoltă prin exercițiu.
Vom trece prin analiza unor idei celebre ale marilor creatori, să descoperim care au fost resorturile lor, ce caracteristici comune au ideile care ne plac și de ce unele creații reușesc să placă în egală măsură unor oameni foarte diferiți.
Mai departe, vom învăța modalitați de a percepe momentele cu potențial artistic din jurul nostru și vom deconstrui modul în care acestea ne inspiră. Vom lucra aplicat pe diferite momente din cotidian și vom învăța cum putem schimba unghiul din care le privim. Odată ce înțelegem cum să găsim idei și inspirație în viața obișnuită, încercăm să vedem cum putem duce mai departe acele momente, cum le putem dezvolta. Iar în ultima lecție vom vorbi despre stil, despre “a-ți găsi vocea”, adică modul cel mai potrivit de a spune povestea.
Ne vom întâlni timp de șase ședințe a câte două ore fiecare și vom lucra aplicat pentru fiecare pas în parte.
Program: Sâmbăta de la ora 13:00
Cursul va începe pe 6 martie. Pentru înscrieri* sau detalii, ne puteți contacta la unul dintre numerele de telefon de pe site, la adresa de mail: sangrilaartisticground@gmail.com, sau pe rețelele de socializare, unde răspundem imediat.
Cost: EARLY BIRD (înscrieri până pe 22 februarie 2021) - 300 RON
Normal (înscrieri până pe 5 martie) - 400 lei
*Pentru completarea înscrierii, se va achita jumătate din valoarea cursului (respectiv 150 RON sau 200 RON, urmând ca restul să se achite după începerea cursului
Cursul se va face momentan pe Zoom. Se poate înscrie orice vorbitor de română, din orice colț al lumii.
Îndrumător: Alina Pietrăreanu, membru fondator Șangri-La Artistic Ground, licențiată în Arta Actorului, masterandă la Studii Literare și creatorarea cursului Performance Writing.