top of page
cover casă.jpg

După un an atât de atipic pentru toată lumea, cum a fost 2020 (pentru noi un an pe care chiar nu îl vom uita, anul în care s-a născut ideea de Șangri-La) în care cu toții am fost forțați să ne redefinim atât relația cu spațiul în care locuim, cât și ideea de apropiere și de intimitate, am decis că e timpul pentru o înțelegere mai profundă a tuturor schimbărilor.

 

Cum ne modifică și ce anume a rezultat din această (re)descoperire a interiorului? Am abordat discuțiile despre #casă din multe unghiuri, prin diferite mijloace artistice, jurnalistice, sociologice, antropologice.

 

Un prim pas al cercetării noastre s-a îndreptat către poezia contemporană și modul în care spațiul personal se răsfrânge în creațiile poeților, de la generația '80 și până la cele mai recente debuturi ale anului 2020. Ce au toate aceste viziuni despre #casă în comun în poezia contemporană? Ce spun diferit? Câtă relevanță mai are poezia și cât de mult sau puțin se poate intersecta cu nevoile noastre, mai ales într-o situație de criza? Ca să răspundem la toate aceste întrebări, am făcut o selecție de poezii contemporane în care se surprinde într-un fel sau altul ideea de casă. Apoi am încercat să ni le apropiem, să le aducem în spațiul nostru personal, să le lăsăm să ni se întâmple și să ne dezvăluie dimensiuni noi ale vieții noastre, ale emoților noastre, ale experiențelor noastre din trecut. Astfel, am alăturat selecției de poezii și o serie de povești personale din viața noastră cu sau în casă.

Apoi, ne-am deschis ușile și am invitat oamenii să ne trimită poezii de-ale lor despre casă, în cadrul unul concurs numit *poezia ta aici*. Noi am selectat partea cea mai potrivită și am făcut-o ilustrație. Am primit peste o sută de poezii, fie de la poeți debutați, fie de la aspiranți, fie, pur și simplu, de la oameni pasionați de poezie. La finalul concursului, cele mai votate trei poezii au câștigat câte o carte de poezie contemporană, la alegere, dintre câteva preferate de-ale noastre : Alwarda de Ruxandra Novac (editura Pandora M, colecția Anansi, 2020; Fotocrom Paradis de Deniz Otay (editura OMG, 2020) și Toate zborurile au fost anulate de Adrian Diniș (Casa de editură Max Blecher, 2020). 

VA URMA

bottom of page