
Atelierul de actorie
Dacă îți place actoria și te-ai hotărât că a venit momentul să iei contact cu ea, atunci îți recomand să citești următorul text.
Îmi doresc să creez un spațiu de joc și descoperire prin intermediul Artei Actorului, care să nu impună limite imaginarului și care să-ți permită să evadezi din cotidian. Poate veni oricine, oricând. Rămâi atâta timp cât îți găsești locul în comunitate. Fii liber să inviți la atelier pe oricine crezi că s-ar potrivi cu dinamica grupului din care faci parte.
Am decis să pun mai puțin accent pe forma clasică de curs de actorie deoarece mai important decât un spectacol de teatru, este să te descoperi pe tine și asta poate dura ceva timp. Teatrul în care cred eu se naște spontan, din nevoie, nu se simte presat de timp și își menține avântul din dorința de cercetare colectivă.
Astfel ne vom concentra mai mult pe antrenamentele de arta actorului, adică pe exerciții de actorie și improvizații. Antrenamentele sunt cele mai importante în meseria de actor. Ce vedem pe scenă, atunci când mergem la teatru, sunt doar vârfurile aisbergurilor plutitoare. În spatele unei reprezentații stau zeci, chiar sute de ore de repetiții. În spatele unui actor de film sau de teatru, așa-zis de succes, sunt mii de ore de lucru.
Antrenamentele sunt menite să-ți sporescă concentrarea, reflexele, simțurile, să-ți stimuleze imaginația, să-ți forțeze limitele, raportate la tine, partener/ parteneri, la spațiul de joc și cel mai important să te mențină ”viu” și onest, la distanță de clișeu și stereotip, atât pe scenă, cât și în viața de zi cu zi.
Lucrăm cu instrumentul actorului, materializat în corp și voce și ne construim ușor-ușor o disciplină, atât individuală, cât și colectivă, pentru a înțelege mai bine ce presupune actoria.
Posibilitatea construirii unui spectacol de teatru este realizabilă în momentul în care cursanții îndeplinesc atributele unor actori care pot susține un spectacol cap-coadă și își doresc să ia parte la lecturi și repetiții.
Context
De ce un atelier de actorie?
Pentru că antrenamentele de actorie sunt un tratament foarte bun împotriva stresului, anxietății, sedentarismului, blocajelor emoționale, lucrurile astea de care ne lovim tot mai des în ultima perioadă și din cauza cărora ne doare corpul iar mintea ne-o ia razna. Gh!
În zilele de repetiții, când îmi antrenez corpul și mintea, totul se echilibrează.
Corpul mi-l încălzesc foarte bine. La început e mai greu, dar reușim să ne împrietenim dacă am răbdare și sunt atentă. Important e să simt că am mai mult control asupra lui.
Mintea, în primul rând, mi-o eliberez. Apoi prin exercițiile de improvizație și de actorie mi-o mențin concentrată și în alertă. E pregătită să acționeze oricând, ajutată desigur de corpul meu foarte bine încălzit.
Gata, echilibru complet.
După o zi de antrenament simt că plutesc.
Respir altfel, pășesc mai sigur și nu mai simt atâta agitație în jur. Reușesc să fac tot ce mi-am propus pentru că creativitatea e pe val iar asta mă determină să găsesc soluții mai ușor.
La final îmi depășesc cu mult așteptările iar treaba asta mă eliberează.
Pentru că mai avem puțin și ne închidem în case 24/7, vin cu următoarea propunere, de-a-ți seta câteva ținte odată pe săptămână timp de două ore: să fii activ, să comunici real cu cei din jurul tău, să te lași surprins în timp ce lucrezi, să te joci și să-ți dobori barierele constant.
Te aștept la sediul nostru! Am tot ce îți trebuie.
Beneficii:
-
Lucrezi cu corpul și mintea
-
Îți dezvolți imaginația și creativitatea
-
Îți gestionezi mai bine emoțiile și înveți să fii în control
-
Te eliberezi de stres și anxietate
-
Deprinzi cunoștințe noi și întâlnești oameni care au aceleași interese ca și tine
-
Capeți mai multă încredere în sine, înveți să te accepți și să îți impui punctul de vedere în fața celorlalți
-
Îți dezvolți gândirea analitică și viteza de reacție
-
Capeți spontaneitate, dezinvoltură și lejeritate în mișcare
-
Îți îmbunătățești capacitatea de concentrare și memoria
-
Ești pus în situații neobișnuite și nevoit să acționezi
-
Empatizezi cu cei din jurul tău și înveți să lucrezi în echipă
Îi îndemn chiar și pe studenții de la Facultățile de Teatru, secțiile Actorie și Păpuși- Marionete să ne calce pragul atunci când întâmpină blocaje în lucrul la clasă.
Atelierul va fi ținut de mine, Anamaria Feraru, actriță, licențiată în Arta Actorului, masterandă în cadrul Facultății de Teatru, secția Scriere Dramatică și co-fondatoare Șangri-La Artistic Ground.
Locație: sediul Asociației Hearth, Str. Parfumului 19.
Un atelier complet costă 320 RON (8 ședințe)
Program atelier: în fiecare sâmbătă, ora 11:00- 13:00
Număr de telefon: 0727031194
*Atelierul de Actorie se va ține conform reglementărilor în vigoare.
** Locuri limitate.